תקצירי המושבים


לחוברת התקצירים המלאה הקליקו כאן


המושב הראשון (מושב 66) בנושא "נשים מנהיגות חינוך, מדע וחברה" התקיים בחודש פברואר 2011, בתאטרון "מראה" בקריית שמונה, בחסות נסים מלכה, ראש העיר ובשיתוף מועצות נשים בקרית שמונה ובקצרין, מיג"ל ונעמ"ת. הדוברות במושב עמדו על הבעייתיות בכך שהמנהיגות של ארגונים שרובם המכריע של עובדיו הן נשים נתונה בידיהם של גברים. באופן מיוחד דובר על העיוות בייצוג הגברי של הסתדרות המורים, המונהגת מאז הקמתה על-ידי גברים בלבד. כישלונה הבולט של הסתדרות המורים בייצוג האינטרסים של המורות בא לידי הביטוי פעם אחר פעם ברפורמות השונות, המתיימרות לשפר את שכר ומעמד המורות אך לא עושות כך בפועל אלא ההיפך. הובאו גם דוגמאות אישיות של העצמת נשים כמנהלות, כאמהות וכתלמידות בלימודי המדעים. את המושב הנחתה סמדר דהאן, מנהלת מיג"ל (פיתוח חברתי-כלכלי בגליל).

תכני ההרצאות – מושב 66

מנהיגה ומחנכת: היילכו שתיהן יחדיו? | ח"כ אורית זוארץ >>

107 שנים להנהגה גברית של הסתדרות המורות | גילה קליין >>

בית הספר כמחולל שינוי בתפיסת תפקידי מנהיגות, בקרב אמהות | לאה ארליך >>

מה בין מנהיגי "אופק חדש" למנהיגי "עוז לתמורה"? | ד"ר לינדה עפרוני >>

יזמות חינוכית והשפעתה על מעמד ומסוגלות המורה בעיניי עצמה, בארגון ובקהילה | עדית קמחי >>

פערים בין בנים ובנות בלימודי המדעים: שאלה של יכולות או גישות הוראה? | ד"ר עירית ששון >>


המושב השני (מושב 67) בנושא "מה עושים גיל ומראה לקריירה של נשים?" התקיים בחודש יוני 2011, בחסות סגן ראש המועצה האזורית מטה אשר, אבי אובנטל ובשיטוף נילי אלון, יועצת ראש המועצה למעמד האישה ודר’ דליה פרל-אולשוונג, מנהלת הסברה ושיווק בית לוחמי הגטאות. בדיון הועלו נתונים קשים, חלקם מוכרים, על אפליית נשים בשוק העבודה המחריפה עם העלייה בגיל האישה. באופן מיוחד קשה מצבן של נשים מקבוצות מוחלשות, ובהן בולטת קבוצת הנשים הערביות הנפגעת הן ממגבלות המסגרת החברתית-תרבותית והן ממגבלות היעדר הזדמנויות תעסוקה ודלות שרותי תחבורה.בקרב הדוברות וגם בקהל התעורר ויכוח מר על המשטור והשעבוד של נשים לסטריאוטיפים ולתכתיבי המראה הצעיר, הן מבחינת ההזדמנויות התעסוקתיות והן מבחינת התפישות החברתיות. יחד עם זאת עלה גם הקושי של נשים צעירות (אפילו בקיבוץ שהוא, לכאורה, שוויוני יותר) להתקבל כמנהלות. את המושב הנחתה ענבר דותן, שדרנית ברדיו קול הצפון וליוותה אותו בשירתה דורית ראובני.

תכני ההרצאות – מושב 67

נשים בין גיל לתעסוקה: תמונת מצב | מיכל דגן >>

איך קשורים גיל ומגדר למנהיגות בקיבוץ? | נרקיס רגב גביש >>

על גיל ושקיפות בגיל המבוגר | ד"ר רבקה נרדי >>

הגיל והתרבות: איך הם משפיעים על קריירה מקצועית של נשים בחברה הערבית? | רג'דה מסאלחה >> 


המושב השלישי (מושב 68) בנושא "רב-תרבותיות או ריב תרבויות? חינוך ומגדר בחברת עולים" התקיים בחודש יולי 2011, באשכול פיס בקרית גת, בחסות אבורם דהרי, ראש העיר קריית גת, יעקוב איפראימוב, מ"מ ראש העיר והילארי אולסין-וונדקר, יועצת לענייני עיתונות ותרבות בשגרירות ארה"ב בישראל; ובשיתוף שולמית סהלו, סגנית ראש העיר ויו"ר מנהל נשים ומזל שניר,מנהלת המחלקה לבריאות הציבור ומעמד האישה. הדיון עסק בשאלות הקשורות למפגש המורכב והמרתק בין קבוצות בעלות רקע תרבותי שונה ומגוון בעיר קריית גת ובהשתקפותן בחינוך בבית ובבית הספר. עלתה בדיון ביקורת קשה על התנהלות גזענית כלפי עולי אתיופיה במוסדות חינוך וכן על המציאות רווית האלימות ההולכת ומחריפה. שאלת ההסבר: חינוך לקוי או מדיניות שגויה ומקפחת, המסתתרת מאחורי הסברים של הבדלים תרבותיים, עלו במהלך הערב. הועלתה ציפייה מצד האמהות הפעילות ליתר תקיפות בבית הספר ולחיזוק ה"סמכות המורית". הציפייה שבאה לידי ביטוי מצד המורים כלפי ההורים הייתה שההורים יפעלו להגברת הכבוד של ילדיהם כלפי המורים. את המושב הנחתה מזל שניר והופיעה בו עם מופע סטנד-אפ פאטמה, הסטנדאפיסטית הבדואית הראשונה.

תכני ההרצאות – מושב 68

דברי פתיחה: שאלה של פער תרבותי או של מדיניות מפרידה? | פרופ' אסתר הרצוג >> 

תרבות בלי כבוד למורים ולהורים: מה קרה לסמכות ההורית והמורית? | אילנה אברמוב ושולמית סהלו >> 

תרומתה וחשיבותה של חקיקה בהתמודדות עם מפגש של קבוצות בקונפליקט | ח"כ אלכס מילר >>

איך להתמודד עם התנהגות אלימה בכיתה שבה תלמידים ממגוון רקעים? | גילה קליין >>


המושב הרביעי (מושב 69) בנושא "קרנות ושינוי חברתי בישראל" התקיים בחודש ספטמבר 2011, באודיטוריום ע"ש קשטן, בבית ספר גורדון בהרצליה, בחסות יעל גרמן, ראש העיר, בהשתתפות ח"כ דליה איציק, יו"ר סיעת קדימה ובשיתוף ביריה גרנות יועצת ראש העיר למעמד האישה ואורנה סדגת-ארז ראש מנהל נשים. האירוע התקיים על רקע ההתנסות החמורה של פרלמנט נשים, מול יוסי וסרמן מהסתדרות המורים. כמו כן, ברקע הדיון עמדו הביקורת המתחזקת מצד חוגי הימין נגד הקרן החדשה לישראל והמימון המגיע מארגונים בחו"ל לפעילות חברתית בארץ, והחשיפה המתרחבת על היקף מעורבותן של קרנות ועמותות בהגשת שירותים חברתיים וחינוכיים בסיסיים. בדיון הודגשו המחירים הכבדים לחברה ולמדינה מחדירתן של קרנות רבות לתוך מערך השירותים החיוניים, תוך איום גובר על אחריות המדינה למתן שירותים לאזרחיה. באופן מיוחד דובר על המחיר שמשלם המאבק הפמיניסטי בישראל בשל הסתייעותו במימון של קרנות המתנות את התמיכה בהימנעות מ"מעורבות פוליטית", כלומר, מתמיכה מפורשת בנשים המתמודדות על תפקידים. הובהר כי פרלמנט נשים מוכן לשלם את מחיר אבדן התמיכה הכלכלית אם אינו יכול לממש את מהות קיומו: להביא לשוויון בין נשים לגברים בישראל, כולל שוויון בהנהגת החברה. את המושב הנחתה גל גבאי – עיתונאית וליוותה אותו בקטעי שירה מקהלת לי-רון בניצוחה של רונית שפירא.

תכני ההרצאות – מושב 69

קרנות בשירות הפטריארכיה | פרופ' אסתר הרצוג >>

תפקיד הקרנות בהגנה על הדמוקרטיה | פרופ' נעמי חזן >>

מה ההשלכות של עזרת הקרנות והעמותות על החינוך הציבורי? | רב שיח >>

קרן הידידות למי? | רות רזניק >>