תקצירי המושבים


להורדת חוברת התקצירים המלאה הקליקו כאן


המושב הראשון של פרלמנט נשים בשנת 2012 התקיים ב-25 במרץ באשכול פיס בבת ים, בחסות ויקטור טל, סגן ראש העיר ובשיתוף עם ענת לבנת, יועצת ראש העיר למעמד האישה. נושא המושב היה: נשים מנצחות – ספורט נשים בין עבר לעתיד. הנחתה את הדיון לינוי בר גפן. הדוברות במושב היו: שלומית ניר טור, מורן בצר ומיכל סיון. בפתיחת האירוע התקיים משחק כדורשת ידידותי בין נציגות פרלמנט נשים וקבוצת כדורשת בת ים. המועדון הישראלי לכדורשת נשים ארגן את המשחק. הדוברות בדיון הדגישו את חשיבותו העצומה של העיסוק בספורט: הוא מפתח כישורי חיים, עבודת צוות, יכולות התמודדות, קבלת החלטות, ביטחון עצמי, חשיבה חיובית, התמדה ועוד.
פעילות המועדון הישראלי לכדורשת נשים הוצגה כדוגמא ליכולת התארגנות של נשים "מלמטה", למען מטרה משותפת. גם ללא הכרתו של ממסד הספורט הרשמי של ישראל הנהגת איגוד הכדורשת מפתחת את הענף ואלפי נשים מפיקות הנאה מהשילוב בין יזמות חברתית וספורט.
הדוברות הדגישו כי דלות ייצוגן של נשים בהנהגת ארגוני ספורט בישראל קשורה להגמוניה הגברית בכל תחומי החברה וכי נחוצה חשיבה אלטרנטיבית ביחס למבנה ולשיטת הבחירות בארגוני הספורט, המרחיקים נשים, שהיו יכולות לתרום רבות לקידום הספורט בישראל.

תכני ההרצאות – מושב 70

השפעתו של העיסוק בטניס על עיצוב אישיות ופיתוח מיומנויות התמודדות בחיים | רקפת בנימיני >>

משחק הכדורשת – פרי יזמות חברתית ואהבה של נשים לספורט | מיכל סיוון >> 

הזוית החדה בשולחן העגול – נשים בעמדות מפתח בארגוני ספורט: חסמים ומחשבות לשינוי | ד"ר מורן בצר-תייר >>


המושב השני התקיים ב-8 ביוני 2012 באודיטוריום בית לוחמי הגטאות, בחסות יהודה שביט, ראש המועצה האזורית מטה אשר ובשיתוף עם נילי אלון, יועצת ראש המועצה למעמד האישה. נושא המושב היה: אמא אישה שורדת – בנות, אמהות ושואה. ציפי נוה הנחתה את הדיון והדוברות היו: ד"ר בתיה ברוטין, טל בשן וטלי שנר. סרטה של שושי בן-חמו, שורשי בשני נופים שונים, על נסיעתן של לילה הונדרט ובנותיה לגרודנאו הוצג בסיום הדיון. בסופו של האירוע התקיים סיור מודרך למשתתפות/פים. בדיון נטען כי נשים ששרדו את השואה מביאות אל תוך חווית האימהות שלהן את הפגיעה, את חווית הנטישה, האובדנים, הטראומות, החרדות וההדחקות. אך הודגש שהן מביאות איתן גם את הכוחות והעוצמות שאפשרו להן לשרוד. טענה נוספת שעלתה היא כי בני ובנות "דור שני" קיבלו מסר לא מודע מהוריהם שעליהם לחוות את השואה והם חשים בצורך כפייתי לחזור אל השואה ולצאת ממנה חיים שוב ושוב. השתיקה וההשתקה לא תמיד היו קיימים ביחסים בין בנות (ובנים) לאמהות (ואבות). במקרה של רות בונדי, שכתבה על השואה, לא רבץ אף פעם הנושא כעניין שיש להיזהר מלדבר עליו, בינה לבין בתה, טל בשן.

תכני ההרצאות – מושב 71

בנות, אמהות ושואה | ציפי עדי נוה >>

מסע עם אימא | טלי שנר >> 

להיות דור שני – תחנות בזמן | טל בשן >> 

"אילו הייתי שם" | ד"ר בתיה ברוטין >> 

יחסי האם השורדת ובתה | נאוה סמל >>


 

המושב השלישי התקיים ב-8 ביולי 2012 בבית ראשונים בגבעתיים, בחסות ראובן בן שחר וח"כ וסגנית השר גילה גמליאל ובשיתוף איריס אברהם, סגנית ראש העיר ומועצת הנשים בעיר. נושא המושב היה: תכנון עיר ממבט נשים. במסגרת האירוע הושק פרויקט גבעתיים – עיר ידידותית לנשים. איריס אברהם הנחתה את הדיון והשתתפו בו: יעל גרמן, ד"ר רונית דוידוביץ-מרטון, שולה אגמי וקארן ברונר. בדיון הוצגה תפיסת העולם מאחורי המושג עיר ידידותית לנשים, כמקדמת היבטים חברתיים ומגדריים וכמאפשרת לכלל קבוצות האוכלוסייה בעיר, לרבות נשים, להשפיע על איכות החיים של כולם ועל סדרי העדיפויות בקבלת ההחלטות. תכנון עיר מנקודת מבט נשית כמוהו כמדד אצבע לתכנון עיר הרגישה למגוון אוכלוסיותיה וקהילותיה. הנשים, המנהלות משק בית תוך ניהול קריירה, עושות שימוש אחר במרחב ובזמן העירוני: נוסעות מהבית לעבודה, מסיעות וקונות, נפגשות, ויוצרות, וצורכות את העיר ואת שירותיה באופן יומיומי ושוטף.
בדיון נידונה גם השפעתן של החלטות בנושאי סבסוד חינוך לגיל הרך ותחבורה ציבורית על נשים. דובר על הקשר בין בריאות, נשיות ועירוניות, על תכנון עיר עם רגישות לסוגיות של חברה, מגדר וקיימות וכן, תוארה היערכותו של השלטון המקומי לקידום הנושא.

תכני ההרצאות – מושב 72

ברכות ודברי פתיחה | ח"כ גילה גמליאל >> 

השפעת החלטות בנושאי חינוך ותחבורה על נשים | יעל גרמן >>

עיר טובה ממבט נשי | ד"ר רונית דוידוביץ-מרטון >>

גבעתיים עיר ידידותית לנשים | איריס אברהם >> 

Health and the City – על בריאות, נשיות, אורבאניות ומה שביניהם | קארן ברונר >> 


 

המושב הרביעי התקיים ב-17 לאוקטובר 2012, במתנ"ס ג'סר אל-זרקא, בחסות עז א-דין אל עמאש, ראש המועצה ובשיתוף עם וטפה עמאש, רכזת הפרויקט להיוולד מחדש. הנושא היה: זכות האישה להשכלה – התמודדות של נשים בחברה הערבית עם חסמים בדרך להשכלה. הנחתה את הדיון הוניידה עסאף והשתתפו בו: ד"ר האלה אספאניולי, ד"ר נאייפה סריסי, נסרין מזאוי, ליביא עמאש ורג'אא עמאש. בדיון הוצגו סיפורים אישיים על הרקע והאופן שבו הורחקו נשים מבית הספר בגיל צעיר, ההזדמנות הנוספת לרכוש השכלה (בפרויקט להיוולד מחדש), פותחת פתח לאפשרויות שהיו חסומות בפניהן.
בדיון הודגש הפן המסורתי של החברה הערבית, שחסרה מודעות לזכויות הנשים. ערכיה ומנהגיה הפטריארכאליים סותרים לעיתים את הפרשנויות הדתיות הנאורות. הרצון של נשים ערביות להשתלב בעבודה ובו בזמן לשמור על תפקידן המסורתי, מצמצם את אפשרויות הבחירה שלהן. גם קשיי התחבורה הקיימים מפריעים לשילוב נשים בשוק העבודה המרכזי והמקומי כאחד. היעדר תמיכה ממשלתית פוגע ביכולת מימוש הזכות לחינוך, בעיקר בעניים, שאין ביכולתם לשלם. ההזדמנות ללמוד תורמת לפיתוח הכישורים האישיים, לחיזוק תחושת הכבוד והערך העצמי, לכבוד לזולת, לחירותו ולזכויות שלו. היא מחזקת את השוויון בין המינים, הכבוד לסביבה ושמירת השלום.

תכני ההרצאות – מושב 73

הפרת זכויות נשים: "הזכות להשכלה" – מבט עולמי | נסרין מזאווי >>

זכות האישה ללימודים ולעבודה | ד"ר נאייפה סריסי >>

סיפורים אישיים על הרצון ללמוד ולהצליח | רג'אא עמאש, ליביא עמאש ועאישה ג'ורבאן >>


המושב החמישי התקיים ב-28 בנובמבר 2012, לציון יום המאבק באלימות נגד נשים. האירוע התקיים בבית ספיר בכפר סבא, בחסות יהודה בן-חמו, ראש העיר ובשיתוף עו"ד שלי עמרמי, חברת המועצה ונסיה שטרסבורג, יועצת ראש העיר למעמד האישה. נושא הדיון היה: נשים, גברים ומשטרה במלכוד האלימות. הנחתה: הדס שטייף והשתתפו: ד"ר אראלה שדמי, ד"ר סוזי בן-ברוך, סנ"צ סיגל בר צבי, עו"ד רחל תורן ועו"ד רוני אלוני-סדובניק. יוחנן דנינו, מפכ"ל משטרת ישראל פתח בתיאור ההתמודדות של משטרת ישראל עם אלימות בכלל ואלימות כלפי נשים בפרט. בסיום הערב סיפרה לינור אברג'ל על התמודדותה בעקבות האונס שעברה לאחר שנבחרה למיס עולם ב-1998.
בדבריו ציין המפכ"ל כי מדי שנה נפתחים כ-20,000 תיקי אלימות בין בני זוג ומדווחים כ-4500 פגיעות מיניות. היא מעסיקה כ-6000 שוטרות (15%) במגוון רחב של תפקידים ודרגות (אך שיעור הקצינות נמוך). נאמר בדיון כי אלפי נשים העוברות התעללות מצד בני זוג אלימים פוחדות להגן על עצמן מחשש לגורל דומה לזה של כרמלה בוחבוט. משטרת ישראל ומערכת המשפט מפלות בין גברים לנשים באשר לזכות ההגנה העצמית, כפי שניתן ללמוד מסיפור שי דרומי, שיצא זכאי מאשמת הריגה. עלתה גם סוגית הנערות המשוטטות, המהוות טרף קל לסרסורים וסוחרי נשים. רובן מצויות על סף הרס עצמי ופוגעות בעצמן על ידי סמים, אלכוהול, זנות…
האם לפן המגדרי יש משקל בהתנהלות אישה כמפקדת תחנה? סוגיה זו נבחנה בהתייחס לסגירת בית החולים הפסיכיאטרי נווה יעקב על ידי מפקדת תחנת פתח תקוה.
טענה נוספת שעלתה היא שהמשטרה משתמשת בשיטות לוחמה שנוסו בשטחים והועברו לתוך הקו הירוק. שימוש זה בא במקום אסטרטגיות השואפות להתמודד עם תופעות חברתיות.

מושב 74 של פרלמנט נשים כפי שתואר באתר עיריית כפר-סבא >>

תכני ההרצאות – מושב 74

האם אישה בתפקיד מפקדת משטרה פועלת באופן שונה? מקרה "נווה יעקב" כדוגמא | סנ"צ סיגל בר צבי >>

כיצד מתמודדת משטרת ישראל עם אלימות כלפי נשים? | רנ"צ יוחנן דנינו >>

דילמות של טיפול משטרתי בנערים ובנערות משוטטים | ד"ר (נצ"מ בדימוס) סוזי בן-ברוך >>

נשים והמהפכה בשיטור | ד"ר אראלה שדמי >>

כשרכוש של גבר חשוב יותר מחיים של אישה – פס"ד שי דרומי מול פס"ד כרמלה בוחבוט | עו"ד רוני אלוני סדובניק >>


המושב הששי התקיים ב-4 בדצמבר 2012, באשכול פיס בבת ים, בחסות אסתר פרון, סגנית ראש העיר ובשיתוף עם ענת לבנת, יועצת ראש העיר למעמד האישה. נושא הדיון היה: בלב העשייה החינוכית – בשולי שוק העבודה: מאבק הסייעות בגני הילדים בחינוך המיוחד ובשילוב לשיפור מעמדן. הנחתה את הדיון בילי מוסקונה לרמן והשתתפו בו ח"כ אורית זוארץ, מרב מיכאלי, מיכל רוזין, קארין אלהרר, ד"ר חגית גור-זיו, אלי טרבלסי, גילי אלון וריימונדה מחאמיד. בדיון נטען כי למרות שהציפיות מהסייעות הלכו והתרבו במהלך השנים שכרן ומעמדן נשארו כמות שהיו. הובהר כי קיימים פערים ושוני מבחינות רבות בין הרשויות השונות: בצורת ההעסקה, בשיעורי משרות, בתגמול פעילויות אחה"צ. גם במסגרת החלת רפורמת אופק חדש הסייעות קיבלו רק 5% תוספת בעוד שהגננות זכו לתוספת של 17% ואילו סייעות השילוב מועסקות לפי שעה, ללא קביעות והן אינן מקבלות שכר בחגים. מעמדן של הסייעות לא נתפש כשל נשות חינוך. בדיון עלתה תביעה לשנות את תפיסת התפקיד של הסייעת ולהגדירה כאשת חינוך נוספת בגן. עלתה גם קריאה לסייעות, שהן קבוצה משמעותית מקרב עובדי העיריות, להתמודד על תפקיד בוועד.

תכני ההרצאות – מושב 75

מאבק הסייעות בגני הילדים בחינוך המיוחד ובשילוב לשיפור מעמדן | רב שיח >>