מאמאנט כוללת כ-1500 שחקניות ברחבי הארץ. הישובים בהם הוקמה ליגת מאמאנט: כפר סבא, רעננה, מודיעין ראש העין, ירושלים, מ.א. עמק חפר, כפר יונה, ועוד. הסיסמה שלנו: "כל אחת יכולה", ללא הבדלי גובה, גיל, משקל או ניסיון. בתקנון מאמאנט אין לצעוק בוז – מותר רק לעודד. אחד מערכי הליגה הוא מניעת אלימות. האוהדים הם הילדים שלנו, הבעלים והמשפחה הקרובה. לכל קבוצה אחריות שילוחית לאוהדים שלה. שופט יכול להפסיק משחק. לאור ההצלחה הגדולה של מאמאנט ערכנו טורניר "אבאנט", פעם בשנה משחקים האבות שמלווים כל השנה את האמהות למשחקים, והאמהות שופטות. וגם פיתחנו את "קידנט" – טורניר כדורשת לילדים.

משחק הכדורשת מבוסס על חוקי כדורעף, מלבד העובדה שתופסים את הכדור ורק אז מנחיתים. המשחק הינו משחק "נקי" לא אלים, ללא מגע פיזי ואינו מצריך מיומנויות מקצועיות שבשלב כזה של החיים (משפחה, עבודה וכו') קשה למצוא את הזמן לפתח אותן. ליגת מאמאנט, ליגה עם ערכים וחזון עם מספר היבטים: ספורטיבי, חברתי, חינוכי וקהילתי. ההיבט הספורטיבי – אמהות מתעסקות בספורט.  אמהות בגלאים 30-45 לערך יוצאות מביתן ועושות ספורט. בגלאים אלו האמא לעיתים קרובות עסוקה ואינה מבצעת פעילות גופנית כלשהי. ליגת מאמאנט נותנת לה פלטפורמה ספורטיבית: חדוות הנצחונות, תוגת ההפסדים, שיתוף פעולה קבוצתי וחיזוק הכושר הגופני והאישי, מכניסים את האם למסגרת תחרותית. דוגמא אישית: על ידי ההשתייכות של האמהות לנבחרת ספורט הבית ספרית מועבר מסר לילדים על עיסוק בספורט (במיוחד בתקופה זו בה המחשב מהווה תחליף לתקשורת בין-אישית, למגרש המשחקים, לקריאת ספרים וכו'). הילד רואה את האמא עם כדור, ברכיות, חולצת ליגה-ורוצה גם הוא. בית הספר לכדורעף הכפיל את מספר הילדים בו כתוצאה מהפעילות של האמהות במסגרת מאמאנט. לראיה, לראשונה בארץ נפתח בכפר סבא חוג כדורשת ילדים בכיתות א'-ב'. החוג נפתח לאור פניות מרובות של שחקניות כדורשת שביקשו מסגרת דומה לילדיהן ומהווה בסיס להצטרפות לענף הכדורעף בעתיד. במהלך האימונים ומשחקי הליגה נוצרת קבוצה מגובשת חברתית עם מכנה משותף. פייסבוק לא וירטואלי. המכנה המשותף של כל קבוצה הינו השייכות הבית-ספרית. נוצרת "גאוות יחידה" – כל קבוצה נושאת על גב חולצת הליגה את שם בית הספר בו לומדים ילדיה – ומחויבת לו. האמא שעד כה באה לבית הספר ביום הורים ולשיחה עם המנהלת, מגיעה עכשיו כנציגת בית הספר. היא באה להתאמן באולם בית הספר בה מתאמנים ומשחקים ילדיה. הילדים מעודדים את האמהות ואין מראה נפלא מזה בו הילד רואה את אמו מקבלת מדליה בסוף הליגה. הילדים מגיעים לאימונים של האמהות בבית הספר – פתאום בית ספר מהווה בשבילם מקום חיובי להיות בו ולראות את אמא שלהן מתאמנת. ילדים אלה גם מגיעים למשחקים לעודד את אימותיהן. הם מעודדים את בית הספר שלהם ומרגישים שייכות ישירה וחיובית לבית הספר. הונהג טקס הענקת גביע מאמאנט לבית הספר. בזכות הגעתן של האמהות לאימונים באולם הבית ספרי שודרגו אולמות בית הספר, הוכנס קולר, רוצפה המדרכה בכניסה לאולם וכיוב'.

בגיל ההתבגרות נוצר נתק בין הורים לילדיהם ומשחק הכדורשת מהווה חיבור מחדש של הקשר הורה-ילד, ילד מגיע עם אימו למשחקי הליגה וחוזר איתה ויש להם נושא משותף לשיחה. לדוגמא: באחד הימים החזרתי את בתי מחוג כדורעף ופגשתי אמא מקבוצת שז"ר יחד עם בנה במגרש. הסתבר שהבן שלה "סחב" אותה למגרש כדי לאמן אותה על מסירות ותפיסות כדור, כדי שהיא תשחק יותר טוב במשחק.

לפרויקט מאמאנט יש גם היבט קהילתי הקשור למפעל מצליח של אימוץ ילדי פנימיית עלומים. הוחל גם בפרויקט בית חם:

  • אירוח ילדי הפנימייה בבתי משפחות מאמאנט בימי שישי, אירוח הכולל פעילות משותפת של הילדים עם המשפחה וארוחת ערב משותפת.
  • כמו כן החלו האמהות באיסוף תרומות לילדים, לצורך חגיגת בר/בת מצווה לילדי הפנימייה; קירוב הילדים לילדי העיר; נטיעת עצים משותפת.
  • בנוסף, הוקמה חורשת מאמאנט/עלומים, המהווה גאווה עירונית.

המפעל הזה לא היה עומד על רגליו ללא ברכתו ותמיכתו הישירה של ראש העיר יהודה בן חמו. הפנייה נעשתה בתחילה למנהלות בתי הספר, שם הצגנו את הפרויקט וביקשנו את תמיכתן. במקביל נערכו פגישות עם ועדי הורים בבתי הספר השונים. ולבסוף נעשתה עבודת רגליים של כניסה לכיתות באסיפות ההורים, הסבר על המשחק ועל משמעויותיו. אני נכנסתי ללמעלה מ-60 כיתות בבתי הספר השונים – והמספרים החלו להגיע. הגענו להיקף פעילות גדול, בתי ספר רבים הקימו שתי קבוצות. הגדיל לעשות בית ספר אוסישקין עם 4 קבוצות! כיום יש 20 קבוצות ב-15 בתי ספר בעיר. לכל קבוצה יש קפטנית שעושה את תפקידה בהתנדבות מלאה. תפקיד הקפטנית הוא אחראי ומחייב, וכולל רישום האמהות, החתמה על טפסי בריאות, על טפסי מנהלת, איסוף כספים, הכנת רשימות למשחקים, חלוקת חולצות, שליחת מיילים והודעות על אימונים, וכלה בגיבוש קבוצתי ובפתרון בעיות שמתגלעות בקבוצה. התפקיד הינו תובעני ורגיש בו זמנית וכל קפטנית עושה אותו במסירות אין קץ והרבה השקעה.

הצלחת הפרויקט נזקפת בעיקרה לכמות בלתי נדלית של מתנדבים שרואים במפעל המאמאנט תרומה חברתית וקהילתית בכפר סבא:

  • מאמנים רבים, שהיו בעברם שחקני ומאמני כדורעף, התנדבו לאמן את הקבוצות השונות.
  • גויס ספונסר לחולצות הליגה
  • אורן גרומן, בן הזוג של שחקנית מבית ספר גורדון התנדב להקים אתר לליגת מאמאנט שיעלה בקרוב. כתובתו : mamanet.org.il
  • משרד פרסום פריור, יצא עם מסע פרסום שכלל שלטי חוצות בכל רחבי כפר סבא, מודעות  בעיתונות המקומית והארצית, סטיקרים, בקרוב המשרד ינפק כרטיסי שחקן – דבר נוסף המביא תחושת שייכות לפרויקט קהילתי מצליח.
  • העמדנו סטנדרטים של קבוצות מקצועניות דוגמת NBA, לא פחות – זה כולל תקנון כדורשת, משחקי ליגה, משחקי גביע, תלבושת איכותית ואחידה.
  • ארגון אולמות עם שופטים, רשמים, מזכירות, לוח תוצאות, אחראי אולם, חובש.
  • דאגנו, בשיתוף עם מחלקת הספורט, לחלוקת כדורים תקניים, התקנה ותליית רשתות מתוחות בגובה תיקני, סימון מגרשים וכיו"ב.

מפעל הכדורשת מהווה כיום כרטיס ביקור וחלון ראווה  של עיריית כפר סבא, ומשמש דוגמא ומודל ליזמות נשים מקומית. ישובים אחרים מעתיקים את מודל מאמאנט. אני רואה במפעל הזה שליחות חברתית קהילתית. החזון שלנו הוא להגיע לאלפי אמהות בשנה הבאה – בקצב הנוכחי אפשר לעמוד ביעד. מפעל הכדורשת נתן להרבה נשים בעיר תחושת שייכות, גאווה, עניין והרבה כיף. רבות מהן הודו כי הליגה החזירה אותן 20 שנה אחורה – לתחרותיות, להתרגשות ול"אדרנלין", שהיה להן פעם, לגיבוש משפחתי ולהרחבת המעגלים החברתיים בעיר.


עופרה אברמוביץ היא יו"ר ליגת מאמאנט