ערב טוב, אני אסתר הרצוג, מרכזת פרלמנט נשים. אני שמחה וגאה לעמוד פה היום באולם הישיבות המהודר של עיריית ירושלים, ולחגוג עשור לקיומו של פרלמנט נשים, בחסות ראש העיר, ניר ברקת. במאי 2000 התקיים באולם הזה, המושב השישי של הפרלמנט בשנת פעילותו הראשונה, בחסות אהוד אולמרט, ראש העיר באותה תקופה, ובשיתוף עם מינה פנטון שהייתה אז יו"ר המועצה לקידום מעמד האישה בעירייה. המושב עסק בנושא "המשפחה והמדינה בישראל – עצמאות ממבט נשי". הדיונים שיתקיימו פה היום, במושב ה-60 לפרלמנט יבחנו את שאלת התעצמותן של נשים בישראל, מהזווית של תמיכה הדדית, בין ארגונים הפועלים בשטח, וביניהם לבין נשים במוקדי השפעה. נשאל גם על אחריותם של גברים בשלטון להעצמתן הפוליטית והכלכלית של נשים ולהשתלבותן בהנהגת המדינה.

מתוך ההסתכלות הזו על תקרת הזכוכית שמעלינו אני קוראת לכולנו לתמוך במאבקיהן של נשים מוחלשות ומקופחות בחברה, לפרוץ את תקרת הזכוכית החוסמת את עצמאותן, ובמאבקיהן של קבוצות, שלכאורה קשורים לנושאים רחוקים משגרת יומנו ואורח חיינו. כולנו חייבות להתלכד במאבק למען זכויות נשים וכבודן בבתי המשפט החילוניים והדתיים, למען שכר שווה וזכויות לקידום בעולם העבודה, למען ייצוג שווה בכל מערכות השלטון והחברה. עלינו המלאכה לטפח סולידריות שתפרק את מחיצות הזכוכית בינינו, מחיצות המשרתות את מערכות הכוח הפטריארכליות שהקימו אותן. בשם הסולידריות הזו אני קוראת לנשים ולארגוני הנשים להביע תמיכה באם הירושלמית, המואשמת עוד בטרם משפט בהרעבת בנה. עלינו להוקיע את הדמוניזציה שנעשתה לה על ידי התקשורת ששפטה אותה ורמסה את זכויותיה ברגל גסה. זו לא "אם מרעיבה" זו רדיפת אמהות מוחלשות ואמהות בכלל.

ירושלים היא עיר התורה והמדע, יש בה מרקם אנושי, דתי ותרבותי יוצא דופן. אך ירושלים היא גם עיר מרובת סכסוכים ורוויית עוינויות. התקווה שלה להיות העיר שחוברה לה יחדיו היא אולי בטוויית קשרים בין נשים, דתיות לאומיות ודתיות חרדיות, אשכנזיות ומזרחיות, ערביות ויהודיות, שיצמיחו קירבה ושיתוף מתוך כבוד הדדי.

המושב הראשון של פרלמנט נשים נערך בנובמבר 1999, בהרצליה, בחסותה של יעל גרמן, שנבחרה אז לראשונה לראשות העיר. הפרלמנט הוקם על ידי תנועת ש.י.ן לשוויון ייצוג נשים, ה"ן, הרצליה נשים, קרן פרידריך אברט, מכללת בית ברל ועיריית הרצלייה. הפרלמנט הוא במה לדיון פמיניסטי וביקורתי על המדיניות השלטת והשיח הציבורי הרווח בישראל. 59 מושבי הפרלמנט, שהתקיימו עד היום, עסקו בנושאים מגוונים והדגישו את ההיבט הפמיניסטי בכל נושא: מסוגיית תקציב המדינה, מדיניות החינוך והרווחה, סוגיות של שלום, מלחמה, תקשורת וכלכלה, אלימות, פשע וטרור, סוגיות של שכר ותנאי עבודה וקשרי הון ושלטון. מושבי הפרלמנט התקיימו בכל רחבי הארץ מקרית שמונה, רמת הגולן, פקיעין וחיפה בצפון ועד באר-שבע בדרום, בישובים יהודיים וערביים, במרכז ובפריפריה. כ-350 דוברות, וגם מעט דוברים הציגו עמדות, עדויות ופרשנויות במושבי הפרלמנט והן ייצגו קולות של נשים בישראל, מתחומי הפרופסיות, האקדמיה, הפעילות החברתית והיצירה האמנותית. הדוברות באו מקבוצות רבות ומגוונות והן ביטאו את העובדה שלנשים בישראל יש רצון ויכולת להשמיע דעות ייחודיות ולהשפיע על החברה והמדינה.

כאשר התחלנו את עבודת ההכנה של האירוע הזה לא הייתי מודעת לעוצמות האישיות ולפעילות המרשימה של השותפות הירושלמיות שלנו, חברות הועדה המייעצת של פרלמנט נשים. העבודה המשותפת הייתה חוויה מלאת סיפוק ויצירתיות. אני מאד מודה לכל אחת מהשותפות הירושלמיות שלנו על חווית העשייה, לחברות המועצה עדנה פרידמן ורחל עזריה, לאורלי בן-אהרון מנהלת המטה לפיתוח מנהיגות קהילתית, לרחל הרניק, היועצת למעמד האישה, וכן לד"ר חנה קהת ולעו"ד שמחה אתייה, למזל פחה ולמרטין וילר. תודת הועדה המייעצת של פרלמנט נשים נתונה לראש העיר ניר ברקת על החסות שנתן לאירוע ועל התמיכה הנדיבה של העירייה ועובדיה בארגון ובמימון שלו, לעו"ד יוסי שרעבי מנהל אגף חברה, למיכל שלם, ראש הסגל, לבתיה כנעני-ברם – מרכזת קבוצת נשים מבשלות עסק, לקבוצת המדריכות של הסיור. לצוות המטה לפיתוח מנהיגות קהילתית ולמנהל יחידת הטכסים ארז שני. תודה על ארגון התערוכה לאוצרת שלה נירית שלו-כליפא, ליד בן-צבי ולבית האמנים.

תודות מקרב לב לפעילות פרלמנט נשים אשר השתתפו במסירות עצומה לארגון הכנס בשלביו השונים, באופן מיוחד אני מבקשת להודות לנסיה שטרסבורג, לאילנה שמאי, לאורנית לוי-ספקטור, לסרין אנג’ל ולזהבית אורלב, שהיו שותפות מלאות ונפלאות בצוות ההיגוי, בארגון המושבים, בייחצון האירוע, בארגון ההסעה ועוד ועוד. וכן אני מודה לחברות השותפות לפעילות הפרלמנט מזה שנים: יונה מרקוביץ’, גולדי קורן, יוכי יהל, ד"ר לינדה עפרוני, ד"ר ורדה גרנות, ציפי גליקמן, יונת קלר, איריס אברהם, יעל גרמן, רע’דה מסאלחה, מרב מיכאלי, עירית דלומי, רע’דה מסאלחה, ד"ר רבקה נרדי. אני מודה להנהלת בית ברל, התומכת בפעילות הפרלמנט, ולציפי בשן, מזכירת החוגים במכללת בית ברל, על הסיוע הלוגיסטי הרב לפעילות הפרלמנט מתחילת דרכו. תודות מיוחדות לקרן פרידריך אברט, למנהל הקרן בישראל ראלף הקסל, לאניטה חביב ולרינת גימפל, על התמיכה הנאמנה והעקבית בפרלמנט נשים, זו השנה העשירית. ולבסוף, בשם הוועדה המייעצת תודה מקרב לב למנחות ולמשתתפות ולמשתתפים בדיונים, כולם נענו ברצון ובהתנדבות.

באחת השיחות המאלפות שהיו לי לקראת האירוע ועל רקע הפניות הרבות להבטיח מקום בסיור ובדיונים אמרה לי אורית שגב בר-הלוי "בית הוא אלסטי בהתאם לרוחב הלב", ועוד אמרה "אין רוחב העולם מספיק לשני שונאים, וקוף המחט מספיק לשני אוהבים". אורית סיפרה לי שיחד עם חברותיה לקחו יום חופש מעבודתן כדי להיות כאן. הן הקימו ביישוב שלהן רשימת נשים שהכניסה לוועד המקומי 4 נשים. ההתאגדות שלהן נותנת לכולנו דוגמא מעשית לפריצת מחסומי זכוכית. אני מודה לאורית ולחברותיה על המאמץ הרב שעשו כדי להיות פה היום. כמותן יש פה רבות שעשו מאמצים גדולים כדי להיות חלק מאיתנו. הגיעו לפה נשים ממטה אשר בצפון, מג’סר אל-זרקא, מהשפלה ומהדרום. הן לא באו רק להאזין לדוברים ולדיונים. אני סבורה שהן באו להיות חלק מעצמה תופחת של נשים בישראל, כדי להתעצם ולהעצים אחרות. הנוכחות הגדולה והצפיפות באולם הם עדות ברורה לכמיהה שלנו, נשים בישראל, שקולנו יישמע וישפיע.

שיהיה לנו ערב מעניין ודיונים פוריים.


פרופ' אסתר הרצוג היא מייסדת פרלמנט נשים