תקצירי המושבים


המושב הראשון של פרלמנט נשים בשנת תשס"ח התקיים באוקטובר 2007, בבית הקיבוץ הארצי בתל אביב, בחסות היחידה לקידום נשים בתנועה הקיבוצית. נושא המושב היה: איומים אסטרטגיים במזרח התיכון. הינחתה את הדיון העיתונאית לינוי בר-גפן. הדוברות במושב היו: עפרה גרייצר (דוקטורנטית באוניברסיטת תל אביב), ד”ר אראלה שדמי (סוציולוגית של משטרות), חדווה אייל (פעילה ב"אישה לאישה”) ואמאני דעייף (פעילה ב"אישה לאישה”).
מושב זה אמור היה להתקיים במרכז לחקר גרעיני בשורק, אולם הנהלת המכון יחד עם עובדיו החליטו לצאת כנגד ההתכנסות ודרשו את ביטולו. משמעות הדבר הייתה השתקת הדיון על התחמשותה הגרעינית של ישראל, השתקת קולותינו כנשים, השתקה שלנו כחברה אזרחית ואי מתן מקום לגיטימי לדיון ציבורי חשוב זה, וכל זאת בשם הביטחון. בעקבות מניעת הדיון במרכז שורק הוחלט לקיים את המושב בתל אביב ולפתוח שיח ציבורי אמין וכנה על הסרת העמימות בכל הנוגע להתחמשות ולאסטרטגיות ביטחוניות אותן מבצעת המדינה בשמנו.

תכני ההרצאות – מושב 49

איומים אסטרטגיים: היבטים פמיניסטיים | ד"ר אראלה שדמי >> 

חברה אזרחית ועמימות ביטחונית – על-פי מקורות זרים | חדוה אייל >> 

"ותשקוט הארץ ארבעים שנה"?! בחירות אסטרטגיות למדינת ישראל | עפרה גרייצר >>


המושב השני בשנה זו התקיים בנובמבר 2007, באודיטוריום בבת-ים, במעמד ראש העיר, שלומי לחיאני. מושב זה של הפרלמנט עסק בנושא: גברים מתמודדים עם אלימות. יובל דור הינחה את הדיון וליווה את הערב בקטעי נגינה. הדוברים היו: שלומי לחיאני, אורי בוסקילה (סגן ראש העיר), ד”ר חן נרדי (התנועה לשוויון ולשלום בין המינים), רוני ויינברג (אב מתל אביב ומנהל בחברת הייטק), סעיד מחאמיד (אב מפארדיס וזמר), בן דרור ימיני (עיתונאי במעריב).
מושב הפרלמנט התקיים ערב יום המאבק הבינלאומי נגד האלימות והוא דן בנושא האלימות בכלל והאלימות נגד נשים בפרט, מנקודת הראות של גברים. באירוע זה ניתנה לגברים במה, בציפייה שהם ייקחו אחריות על חלקם באלימות ושיהיו שותפים לדיון ולמאבק נגדה. הדוברים הציגו פן אישי בחוויות ובמחשבות שלהם על אלימות ודיכוי נשים: מניעת לימודי נשים ערביות כמעשה של אלימות, שחרור האישה שבתוך הגבר כתהליך של שחרור משוביניזם, הדיבור כאמצעי להתגברות על הכעס ולמניעת השימוש באלימות, משמעותה של תפיסת אבר המין ככלי לכיבוש והצורך במודעות לשימוש בשפה אלימה.

תכני ההרצאות – מושב 50

דברי ברכה | ד"ר אסתר הרצוג, רינת גימפל וענת לבנת >>

מי שלא ישחרר את האישה הוא עצמו לעולם לא יהיה משוחרר | בן דרור ימיני >> 

המחשבה של השמחה בלהיות קרבן מעסיקה אותי רבות | ד"ר חן נרדי >> 

אנחנו חייבים להקשיב ולא רק לשמוע | סעיד מחמיד >> 

שורש האלימות בא מהכעס | שלומי לחיאני >> 

דיכוי האישה מעיניהם של גברים | רב שיח >> 


המושב השלישי התקיים בינואר 2008, באשכול פיס בכפר סבא, במעמד יושבת ראש הכנסת, דליה איציק, וראש העיר כפר-סבא יהודה בן-חמו. נושא המושב היה: המורות לשלטון – על חינוך, נשים ופוליטיקה. לינוי בר-גפן הנחתה את הדיון והשתתפו בו ד"ר לינדה עפרוני (משפטנית וכלכלנית), חדיג'ה טאהא (מנהלת בית ספר בג'לג'וליה), טל קוגמן (לשעבר חברת מועצת "העיר כפר-סבא), דרורית נדר-ליליאן (מנהלת בית ספר תיכון בכפר-סבא) וענת שניידר (מורה למתמטיקה בחטיבת ביניים בנתניה).
מושב זה התקיים עם סיום המאבק נגד הרפורמה. הדוברות ביטאו ביקורת נוקבת על התנהלות ארגוני המורים מול משרד החינוך ומשרד האוצר וטענו שמאבק המורים נכשל, למרות שהוא זכה לאהדה מפתיעה מצד הציבור. בדיון עלתה קריאה למורות לפנות לזירה הפוליטית כדי להשיג שם הישגים של ממש בכל הקשור לתנאי העבודה של המורים ובמצב החינוך בכלל. עוד דובר בדיון על ההתפכחות מהדמוקרטיה הישראלית, מתקשורת הרייטינג ומשרת החינוך. ענת שניידר, שתיארה את ההתנהלות האלימה כלפיה בשל התנגדותה לכפיית ההסכם הכושל זכתה לתמיכה רחבה.

תכני ההרצאות – מושב 51

שאלות בעקבות השביתה הארוכה במערכת החינוך | תקציר המושב >>

תובנות אידיאולוגיות, חברתיות ופוליטיות משביתת המורים 2007 | דרורית נדר ליליאן >> 

להוביל שינוי חינוכי וחברתי בסביבה שמעדיפה גברים בתפקידי מנהיגות | חדיג'ה טאהא >> 

הזווית הנשית בקביעת מדיניות חינוך עירונית | עו"ד טל קוגמן >> 

למה נכשל המאבק של ארגון המורים? | ד"ר לינדה עפרוני >> 

מי תציל את המורות ואת החינוך בישראל? | ענת שניידר >>


גלריית תמונות – מושבי תשס"ח


המושב הרביעי התקיים במרץ 2008, בבית העם בקיבוץ רגבה, בחסות יהודה שביט, ראש המועצה האזורית מטה אשר. המושב דן בנושא: יחסי פריפריה מרכז ממבט פמיניסטי. סמדר סיני (מנהלת היחידה לקידום נשים בתנועה הקיבוצית), הנחתה את הדיון והשתתפו בו: פרופ' בתיה קריסטל (בית חולים גליל מערבי), כאמלה מוסא (יזמית שירותי קייטרינג), ד"ר יהודית אברהמי-עינת (מכללת אורט-בראודה), דליה אייל (מנהלת "מעברים בעמק"), ד"ר אביגיל מור (מכללת תל-חי).
הדוברות עמדו על השפעת המרחק מהמרכז על רמתם של שירותים הניתנים לאוכלוסיה בפריפריה בתחומי בריאות, אלימות נגד נשים וכיוצ"ב, על ההתנשאות של נשים במרכז ביחס לנשים בפריפריה. פעילותם של בית החולים גליל מערבי וכן של מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית צויינו כיוצאות דופן על רקע זה.
פרלמנט נשים התקיים באולם התרבות של מושב רגבה. נושא הפרלמנט היה הפריפריה והמרחק מהמרכז מנקודת מבט פמיניסטית. האזנו להרצאות על בעיות הפריפריה עם דגש מאד קטן על הנושא הפמיניסטי. הבעיות הן כל כך קשות שקשה להפריד בין נשים וגברים במאבק לתיקון ולשינוי המצב.

תכני ההרצאות – מושב 52

תקציר דבריהן של כל הדוברות במושב >>


המושב החמישי התקיים ביוני 2008 במכללת אל-קאסמי, בבקעה אל-גרביה. נושא הדיון היה: נשיות וגבריות בחברה הישראלית. הינחתה אותו רע'דה מסאלחה (אל-קאסמי) והדוברות היו: ד"ר רבקה נרדי (סופרת ומטפלת אישית וזוגית), ד”ר דליה פדילי (דיקנית הסטודנטים באל-קאסמי), ד"ר גלעד פדבה (חוקר תרבות, בית ברל), ד"ר סמיר זועבי (אוניברסיטת חיפה), ושלומית ליר (דוקטורנטית, אוניברסיטת תל אביב).
הדוברות והדוברים בחנו סוגיות של זהות מינית בישראל: שינויים בקוד הנשי ובקוד הגברי, בחברה הישראלית הרחבה ובחברה הערבית. הועלו שאלות ספקניות ביחס להנחות נפוצות על מהות ה”גבריות" בשתי החברות וכן על הבניית הזהויות המגדריות במרחב הציבורי.

תכני ההרצאות – מושב 53

תקציר דבריהן של כל הדוברות במושב  >>

מה השתנה בקוד הנשי ובקוד הגברי? | ד"ר רבקה נרדי >>

הבניית נשיות וגבריות במרחב הציבורי | שלומית ליר >> 

זהות גברית במשפחה הערבית: פיצול לעומת גיבוש | סמיר זועבי >> 

יחסים פרדוכסליים: עתיד יחסי אנוש בחברה הערבית | ד"ר דליה פידילי >> 

מה באמת רוצה הגבר? | ד"ר גלעד פדבה >> 


המושב השישי התקיים באוגוסט 2008, ב”מרכז הבמה” בגני תקווה והוא עסק בנושא: הבחירות לרשויות המקומיות מזווית של נשים. ליאת ארבל (יועצת לפיתוח עסקי) הנחתה את הדיון והשתתפו בו: יעל גרמן (ראש עיריית הרצליה), יעקב סבג (מועמד לראשות העיר קרית-אונו), חדוה יחזקאלי (מועמדת לראשות העיר חדרה), מלי פינטו (מועמדת לראשות מועצה מקומית גני תקוה), ננה חן (מועמדת לראשות העיר אור-יהודה) ואיריס אברהם (מועמדת לראשות העיר גבעתיים).
מושב הפרלמנט התקיים ערב הבחירות לרשויות המקומיות והוא ביקש להעלות למודעות הציבורית את חשיבותו הרבה של מינהל נשים עירוני, דוגמת המודל שהוקם על ידי יעל גרמן בהרצליה. הדוברות בחנו את הפוטנציאל של מינהל נשים עירוני וההבדלים בינו לבין מועצת נשים. הן תיארו את הדילמה הקשורה להצגת הפן המגדרי בתעמולת הבחירות ודנו ביתרונות הפוטנציאליים של בחירת אישה מבחינת קידום תחומי עיסוק "של נשים" ובעיקר החינוך.

תכני ההרצאות – מושב 54

תקציר דבריהן של כל הדוברות במושב >>