מספר עובדות ונתונים מהשטח:

במערכת החינוך מועסקים כ-150 אלף עובדי הוראה פעילים, זהו מגזר העובדים הציבורי הגדול במדינה .

בשנים האחרונות חלו שינויים רבים ובמסגרת מסלולי הפנסיה מדינת ישראל התנערה מציבור גדול של עובדי הוראה והביאה להקטנת האוכלוסייה התלויה בה במסגרת פנסיה תקציבית. לזירת הפנסיות נכנסו שחקנים חדשים וכיום ניתן למצוא במערכת החינוך באותו בי"ס עובדי הוראה שכל אחד נמצא במסלול אחר: פנסיה תקציבית, פנסיה צוברת ותיקה ופנסיות צוברות חדשות. יש תקנונים שונים והביטחון הפנסיוני התערער.

נתון נוסף מתייחס למכסה השנתית המגיעה מלחצים של הסתדרות המורים ומפנייה של מנכ"לית המשרד, עם נתונים תומכים ביחס לבקשות לפרישה מוקדמת. אלו נידונים מול יכולות המדינה למימון הפנסיות הללו.

ממוצע השנים האחרונות : מקרב כ-1700 עובדי הוראה היו בשנה שעברה 1850 פרישות, מתוכן כ-400 בפרישה על-רקע בריאותי. השנה עומדת המכסה על 1800 פרישות, כשגם השנה כ-400 פרשו בשל סיבות בריאות. מכסה זו מחולקת למחוזות השונים: מחוז דרום, צפון, מרכז, תל אביב, ירושלים. כל מחוז מקבל את ההקצאה לשנה הקרובה. התפלגות לפי גיל: 50-65 לפי קריטריונים שונים ו-20 שנות ותק בשירות המדינה. מתוכם 400 על רקע בריאותי .

הפנסיה של עובדי הוראה בחינוך העל יסודי המועסקים על ידי הבעלויות היא פנסיה צוברת ושם תהליכי הפרישה קשים יותר והמכסה מצומצמת. הנסיבות לפרישה: סגירת מגמה, או בתי ספר. קיימת גם מכסה לצורך יציאה בשל שחיקה, אם כי סגירת בתי ספר או מגמות לימוד מקבלות עדיפות ראשונה בפרישה זו. בכל מקרה, המכסות לפרישות מהבעלויות מבוססות על הסכמים קיבוציים בנושא זה.

בשנים האחרונות רבים שלא הצליחו לפרוש במכסה שניתנה למחוז, מבקשים לפרוש במסלול של סיבות בריאות. בעבר היתה תוספת אחוזית לפנסיה לפורשים פרישה מוקדמת. כיום מדובר בסכום כספי, קרי 5 חודשי הסתגלות ו-40 אלף ₪ מענק, או 6 חודשי הסתגלות ו-50,000 ₪, שניהם כפופים לחלקיות המשרה המשוקללת. נתון זה לא מכבד את עובדי ההוראה ואת עשייתם למען המערכת במשך שנים רבות. חשוב לזכור כי לעובד הוראה שסיים את התקשרותו עם משרד החינוך אין בית המלווה אותו בגיל הגמלאות כמו זה שיש לעובדי נמל, עובדי רשויות ואחרים.

את התפקיד הזה מבצעת הסתדרות המורים כיום, שבשנים האחרונות מתעסקת בתיירות, בילויים, קניות ושעשועים, במקום להיות איגוד מקצועי, הנלחם על שיפור תנאי עבודה, פנסיה, קידום עובדים.

מדינת ישראל הכירה בכך שמקצוע ההוראה הינו מקצוע מועדף בחוק הגמלאות. מחקרים בעבר הציגו תמונה של שחיקה הולכת וגוברת החל מגיל 50 ולאחר 20 שנות עבודה. חוק שירות המדינה [גמלאות], [נוסח משולב], התש"ל, 1970 נותן במסגרתו עדיפות במספר סעיפים לעובדי הוראה, מתוך הכרה בשחיקה הגבוהה במקצוע זה. בשנים האחרונות לאור העומסים הכבדים שהונחתו על המערכת: אופק חדש, רפורמה שהעמיסה על עובדי הוראה דרישות יום יומיות של עבודת פקידות, ניירת וכיוב', הולכת וגוברת הדרישה לפרוש מהמערכת כבר בגיל צעיר מאד ולאחר כ-5 שנות עבודה.

סיעת נחל בהסתדרות המורים הוציאה ב-21 במאי 2013 פניה לשר החינוך הרב שי פירון, בדבר הליך הפרישה המביש והפוגעני שאינו משקף את המציאות ועלול לגרור נזקים עתידיים. 

במכתב לשר צורף פס"ד דין חריף בנדון, בו נדרש שר החינוך לבצע בדק בית יסודי במשרד החינוך. בפנייה התבקש השר לפעול 'למניעת הליך הפרישה המבזה את עובדי ההוראה המבקשים לסיים בכבוד את תפקידם במערכת. מזה שנים המשרד מאלץ את עובדי ההוראה לשקר ולכתוב  מכתבים פוגעניים על אי תפקודם בכדי לזכות בפרישה מוקדמת'. במכתב מצוינת ביקורת בית הדין הארצי לעבודה על הליך פיטורים 'קפקאי' של מורה ותיק והשר נקרא להתייחס אליו 'בדרישה לתיקון הליך זה ובהבאת הליך שיכבד את עובדי ההוראה המבקשים פרישה מוקדמת מבלי להשחיר את עשייתם הציבורית למען המערכת החינוכית'.  הצעות סיעת נחל, שחבריה מייצגים את עובדי ההוראה בשטח: פרישה מכובדת, מניעת הליך פרישה מביש;  הגדלת מכסת הפרישה ואיתור מסלולי פרישה נוחים לפנסיות החדשות; הגדלת מענקי פרישה; פרישה מוקדמת לאחר 25 שנות שירות במקצוע שוחק כמו עבודת ההוראה".

__________________________________________________________________________________________

גילה קליין היא יו"ר סיעת נח"ל בהסתדרות המורים