אודה, אחרי שנים בפעילות ציבורית בנושא קידום נשים בקהילה לא היה לי צל של מושג על פעילות מינהל נשים ועל ההבדל בין מועצת נשים למינהל נשים. לקח לי לא מעט זמן, תוך כדי הדיון להבין מי נגד מי. הקריאה שיוצאת ’מפרלמנט נשים’ היא להתחייבות הנבחרים להקמת מינהל נשים באזור מגוריהם.

יעל גרמן היא היחידה שהקימה מינהל נשים בהרצליה. זו הייתה התחייבות שלה כשרצה לבחירות בפעם הראשונה. יעל מספרת שד"ר אסתר הרצוג הזמינה אותה להצטרף לביקור של משלחת מגרמניה בארץ. "במשלחת פגשתי אישה מגרמניה שסיפרה שבגרמניה קיים מנהל נשים בכל אזור שתפקידו לדאוג לנשים" אומרת יעל. יעל שמכריזה שהיא פמיניסטית גאה שמה את נושא קידום הנשים בסדר עדיפות מאד גבוה. מינהל הנשים בהרצליה הוא מרכז העצבים שקושר בין כל מחלקות בעירייה והכול מכוון לקידום הנשים ביישוב. זה לא אגף זו לא מחלקה זה מינהל , למרכז יש תקציב, יש משרות והן קודש לנשים!. "בתחילה נתקלתי בהתנגדות אפילו של נשים, הטלתי את כל כובד משקלי למען הקמת המרכז. פעילות המינהל היא לא רק בקשר בין המחלקות אלא גם ליצור שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים לקיום קורסים, הכשרות השגת תקציבים וכו. מינהל הנשים משום היותו גוף בתוך העירייה לא משתתף במשחק הפוליטי" מסכמת את הנושא יעל גרמן.

חדוה יחזקאלי חברת מועצה בחדרה ומועמדת לראשות העיר דיברה על "מועצת נשים". מועצת הנשים הוקמה בחדרה על ידי חברות המועצה כדי לקדם את הנשים בישוב. הכוונה הייתה ליצור גוף שייעץ לראש המועצה בקידום פעילויות לטובת הנשים ביישוב. פעילות מועצת הנשים הייתה בתחילה ללא תקציב. יו"ר מועצת הנשים הייתה חברת מועצה והצטרפו אליו תושבות פעילות בחדרה. לאחר תקופה כשביקשו תקציב החליט ראש המועצה שהוא יחליט מי תשב במועצה. "אני, חדוה חברת המועצה, פעילה במועצה פוטרתי על ידי יו"ר המועצה, שהיא אישה, בלי הסברים. נאמר לי לעזוב את הפורום. לדעתי ’מועצת נשים’ הוא עלה תאנה לפעילות ראש המועצה. אם אני מהאופוזיציה, או מעלה נושאים שלא מוצאים חן בעיניו הוא פשוט יטרפד את הפעילות, מועצת נשים זה גוף חסר חוט שדרה . הוא מתפקד כת.פ. של ראש המועצה" אומרת חדוה בהתרגשות.

דבריה של חדוה עוררו תגובות בקהל. היועצת לקידום מעמד האישה בבית דגן סיפרה על שיתוף פעולה נפלא בין מועצת הנשים, ראש העיר והיועצת לקידום מעמד האישה. סימי מור, לשעבר יו"ר ויצו בירושלים שמתמודדת על מקום ברשימת ניר ברקת שרץ לראשות העיר בירושלים חידדה את הנושא בהסבירה שמועצת נשים ותפקיד היועצת לקידום מעמד האישה הם בעצם גופים פוליטים. המינוי ניתן על ידי ראש העיר ושכזה הוא הופך לכן לפוליטי. החלפת ראש עיר גוררת בחלק גדול מהמקרים החלפת היועצת לקידום מעמד האישה ויו"ר מועצת נשים. ננה חן חברת מועצה מאור יהודה סיפרה שהקימה "פורום נשים" שלא קשור לעירייה. בתחילה, ראש המועצה היה שותף מלא לפעילות וקיבלתי גם תקציביים. לאחר פעילות של שנתיים הודחתי מהקואליציה וראש המועצה לקח לעצמו את תפקיד ניהול הפורום. הוא הבין שיש בתפקיד הזה הרבה כוח. אני שמחה שהובלתי את הקמת הפורום אך אני מבינה היום שחייב להיות גוף מקצועי שלא קשור לפוליטיקאים ושלא יתנהל בהתנדבות, ללא תקציבים ובצורה חובבנית. אין לי ספק שמנהל נשים – הוא הגוף המקצועי" אומרת ננה. איריס אברהם הקימה מועצת נשים בגבעתיים וטענה שקיבלה תמיכה מראש העיר.

הגבר שבפאנל יעקוב סבו מועמד לראשות העיר קרית אונו מקווה שברשימתו יהיו לפחות 40% נשים אם לא יותר. הוא חושב שנשים צריכות להתמודד והוא בעדן… מסביר שגם נתן תמיכה גדולה לאשתו כשהחליטה ללמוד לדוקטוראט. יהודה מסרב להעדפה מתקנת. "שתתמודדנה" אומר יהודה. יהודה סבו התחייב להקמת מנהל נשים בקרית אונו אם יבחר. תמיכה ליהודה קיבל ממלי פינטו שטענה "אנו, הנשים, מוכשרות ואין סיבה שנשים לא תתמודדנה. הנה אני דוגמה לאישה נחושה שלא מהססת לרוץ…". היא קיבלה מחיאות כפיים מחלק מהמשתתפות – נשים יקרות, דרושנה הקמת "מנהל נשים". העלו זאת כדרישה בחוגי בית, בפגישות עם המעומדיםם ברחוב או בקניונים, כתבו על זה בכטקבקים באתרים של המועמדים. לא לוותר, אנו הנשים מהוות 50% מהאוכלוסייה ובמישור המוניציפאלי אנו הפעילות , אנו מביאות את הילדים לגן, אנו נמצאות בגני השעשועים אחר הצהרים ונאלצות לפעמים לשבת על ספסלים שנבנו ממתכת שלוהטים בקיץ.., אנו מסיעות את הילדים לחוגים, אנו מטיילות עם עגלות על מדרכות שאין מעבר עגלה….אנו חייבות להשפיע על איכות החיים שלנו – כנשים.

תגובתה של אסתר הרצוג לדברי יעקב סבו ומלי פינטו – ציפי לבני היא הבחירה המועדפת לראשות הממשלה

מסע הדה-לגיטימציה שעוברת ציפי לבני משום היותה אישה הרגיז את אסתר הרצוג. אסתר הגיבה לדברי יעקוב סבו ומלי פינטו לטענה שאישה שרוצה לרוץ או להגיע לתפקידים בזכות עצמה… הדרך פתוחה. העולם לא בנוי על כשרון בלבד. יש מערכות של קשרים, פרוטקציה והצנחות מלמעלה. אנשי הצבא שמשתחררים עם פנסיה מכובדת מנצלים זאת ולמעשה השתלטו על מוקדי הכוח והפוליטיקה בארץ. זה לא בזכות הכישרון אלא הקשרים והחברים. חייבים לפתח כלים שיאפשרו גם לנשים לקבל תפקידים, משרות ומנויים פוליטיים. אחד הכלים הוא העדפה מתקנת. בספרד ראש הממשלה הבטיח בזמן מערכת הבחירות לקהל הבוחרות שלו שאם יבחר ימנה למעלה מ50% משרי הממשלה – נשים. ואכן הוא נבחר וכך עשה. עם התקרב מועד הבחירות לרשויות המקומיות ולכנסת אנחנו מקבלות דוגמה נוספת לחסימת נשיםם בפוליטיקה ובהנהגת המדינה. הדיונים של אנשי תקשורת ופוליטיקאים על היקף כישוריה הביטחוניים של ציפי לבני, ממחישים איך עושים דה-לגיטימציה לנשים בדרכן להנהגת המדינה. לא מפתיע שציפי לבני, שהציעה לשקול אלטרנטיבות של הידברות למלחמה בלבנון, מלחמה שהייתה לסמל הכישלון של שלטון גנרלים, אינה רצויה בעיני הפוליטיקאים, הגנרלים וחבריהם בתקשורת, פרשנים פוליטיים וצבאיים. שאול מופז, סמל לסימביוזה בין צבא לשלטון בישראל, פסל את לבני בטענה שאין לה הבנה וניסיון בביטחון. הבוז שלו לציפי לבני הוא הבוז לכולנו, לנשים ולחברה האזרחית בכלל. מופז מניח שמילת הקסם "ביטחון" תשכיח מכולנו את מה שעושה לנו שלטון הגנרלים.

ומה אנחנו לומדות מהבוז של אהוד ברק לציפי לבני כשהוא קורא לה "ציפורה" ומקביעתו שהיא "לא בהכרח בנויה לתת תשובות לא בשלוש בלילה ולא בשלוש אחה"צ"? הם פוחדים מציפי, הם פוחדים מנשים מנהיגות ובפרט אם הן מוכשרות ואהודות. התקשורת השוביניסטית לא בוחלת בכלום כדי למנוע את סיכוייה של ציפי לבני להיבחר לראשות קדימה ולראשות הממשלה. בן כספית כתב על לבני שהיא מתאימה להיות "מקסימום נשיאת ויצ"ו העולמית". זאת אומרת, שתמשיך לעסוק בענייני נשים ולעשות פוליטיקה בארגוני נשים ולא לקחת מהגברים את המונופול על השלטון. אמנון אברמוביץ כינה אותה "מיצי" ו"הילדה הכי יפה בגן", גם עיתונאיות, כמו סימה קדמון, שותפות למסע הדה-לגיטימציה של לבני. קדמון, כינתה אותה "ציפיטפוט" וכתבה ש"אין לה ביצים". דבריה של דבורית שרגל, בבלוג "וולווט אנדרגראונד", ממחישים להפליא את השוביניזם האווילי והחרדה מהשתלבות נשים בשלטון, מאחורי הדאגה המזויפת לביטחוננו. בביקורת העיתונות שלה, באתר קפה דה מרקר היא כותבת: בחדר המיטות, 03:00 לפנות בוקר. בן כספית (במוסף השבוע) מאוד מוטרד מהאופציה שציפי לבני תהיה ראש ממשלה: "…הנעלם הגדול מבחינתנו הוא התשובה לשאלה אם תוכל לעמוד בלחץ. מה יקרה שם, בחדר השינהה של ציפי לבני ונפתלי שפיצר, כשיצלצל הטלפון האדום ההוא בשלוש לפנות בוקר. זו שאלה שצריכה לטרוד את מנוחתנו בבואנו להחליט. שאלה קיומית".
אני אגיד לך מה יקרה: ראשית היא תצרח ’נפתלי, ג’וק!’, אחר כך תסיר לאט לאט את הבייבי דול. לאחר מכן את הרולים מהשיער. ואז תתחיל לנקות את הפנים מהלילה, ולמרוח את כל הקרמים, וגם תפדר היטב את אפה הגדול כדי שלא יבלוט (מנחם בן כתב שהאף שלה מזעזע). ואז, אחרי שנפתלי יפרוף לה את המחוך, יסעד אותה במלחי הרחה ויכין לה תה צמחים מעלעלים שקטף בגינה היא תתעשת חלקית ותוכל טיפל’ה להבין מה היתה בכלל השיחה שקיבלה לפני שעתיים (זה הזמן שיקח לה להתאושש). אז זהו, מר כספית, שכנעת אותי. עכשיו אני גם מוטרדת בשאלה הקיומית הזו, מה יקרה בחדר השינה של הזוג לבני-שפיצר.

ענת סרגוסטי בתכנית הטלוויזיה "עושים סדר" טענה שלציפי לבני אסור לדבוק בדעה הליברלית, השמרנית הרווחת והמסוכנת לפיה אם את הצלחת, גם האחרות יצליחו אם רק יתאמצו כמוך. הן לא. הן לא מצליחות – וכל העובדות מוכיחות זאת באופן מובהק. והן לא מצליחות לא משום שהן לא טובות, הן לא מצליחות משום שהן נשים. כדאי שתפנימי את העובדה הזאת. אסור לך להתבשם מהצלחתך המרשימה. אסור לך לחשוב שכולנו נמצאות שם מאחור משום שאנחנו לא טובות. ציפי לבני לא הצהירה מעולם שהיא פמיניסטית ושפעילות למען קידום נשים הוא חלק מהמצע או האג’נדה שלה.

"פרלמנט נשים" תומך בציפי לבני לראשות הממשלה. ציפי לבני היא גם מוכשרת, גם מנוסה וגם שקולה וחוץ מזה היא גם אישה. המין שלה הוא יתרון שאין למועמדים הגברים. את ההשלכות של הכישרון והניסיון של מופז וברק כבר ראינו. ציפי לבני מייצגת את ההזדמנות להתנהלות אחרת של החברה והמדינה.

מה זה מנהל נשים?

מנהל נשים הוא גוף עירוני שמטרתו מתן מענה מוניציפאלי לצרכי ציבור הנשים ביישוב באמצעות:

  • יצירה ויישום של מדיניות ותוכניות ארוכות טווחה, המיועדות כל נשות העיר, מכל שכבה סוציו- אקונומיות
  • ייצוג נקודת המבט הנשית בדיונים מוניציפאליים בסוגיות הקשורות, במישרין או בעקיפין לציבור הנשים ביישוב: תכנית מתאר –עיר, תקציב עירוני, שירותים מוניציפאליים, חינוך, ספורט ועוד.

מה ההבדל בין מנהל נשים למועצת נשים?

מנהל-נשים, בשונה ממועצת נשים, אינו מבוסס על רצונם הטוב של חברי מועצת העיר והעומד בראשה לשיתוף פעולה, אלא משתלב בתוכניות העבודה והפיתוח של העיר. ראש מנהל-נשים לוקחת חלק בתהליכי קבלת ההחלטות המוניציפאליות, בכל ההיבטים, כולל בהיבט התקציבי.

איך להקים מנהל נשים ביישוב שלי?

השלב הראשון בהקמת מנהל נשים הוא רתימה של תושבות ותושבים לחשיבותו של מנהל עירוני ע"י העלאת המודעות הציבורית לנושא. השלב השני הוא פתיחת דיאלוג עם נשות העיר כדי למפות את הצרכים.

אין נוסחה או מודל – כל עיר צריכה להחליט מה הכי טוב לתושבות שלה.
מנהל נשים, הדרך המוניציפאלית היעילה לקידום ציבור הנשים


את התקציר כתבו ד"ר אסתר הרצוג שהיא מייסדת ומרכזת "פרלמנט נשים" וזהבית אורלב שהיא עורכת תוכן