מועצת הנשים היא בעיניי האמצעי המתאים ביותר לקידום נשים למוקדי קבלת החלטות בעיר
נבחרתי למועצת העיר כפר סבא בבחירות האחרונות, כחלק מסיעתו של ראש העיר החדש. לא שאפתי מעולם להיות פוליטיקאית. הצטרפתי למרוץ לבחירות ברשימה בלתי-מפלגתית של תושבי העיר, מתוך תחושה שתנועה זו עשויה להביא לשינוי בסדר העדיפויות של העיר ולהנהיג "פוליטיקה אחרת". ראיתי בכך הזדמנות להגשמה של מטרות שחשובות לי, ובראשן – קידום נשים.
אחרי הבחירות הקמתי מועצת נשים בכפר סבא, בשיתוף פעולה מלא עם יועצת ראש העיר למעמד האישה, ואני משמשת היום כיו"ר מועצת הנשים בעיר. מועצת הנשים הוקמה בכפר סבא עוד בקדנציה הקודמת, אך פעלה במשך שנתיים במתכונת שונה מזו של היום. המועצה מונה 34 אנשים. במועצת נשים הבאות מרקע השכלתי, חברתי וגילאי מגוון. יש בה נשים חרדיות, דתיות-לאומיות, ומסורתיות, 3 נערות בתיכון, עולות חדשות, אמהות חד-הוריות ונשים מן השכונות. בכפר סבא בולטות נשים רבות בפעילותן הציבורית: יו"ר ארגוני המתנדבים בעיר, יו"ר ועד ההורים העירוני, מנהלת תוכנית המחוננים בעיר, דוברת העירייה לשעבר, מזכירת המנכ"ל ועוד. כמו כן, חברים במועצת הנשים שני גברים, הקשורים לתנועת "הגבריות החדשה". אני רואה בגיוון של מועצת הנשים את היתרון המרכזי שלה: נוצר שיתוף פעולה בין נשים ממגזרים שונים, כשכולן פועלות למען מטרה אחת – קידום נשים.
התחלקנו לצוותי עבודה, הממוקדים בנושאים הבאים:
– תעסוקת נשים: יצירת מסגרות של נשות עסקים ותיקות ומתחילות; סיוע לנשים החפצות במסגרות חינוכיות עבור ילדיהן בעלות נמוכה כדי לצאת לעבודה וכד'.
– חינוך והעצמה: יצירת קשר עם מערכת החינוך בכפר סבא כדי לקדם תוכניות חינוכיות לשוויון בין המינים מגן ועד לתיכון; הדרכה של אחיות בטיפות חלב בעיר ביחס לשוויון בין המינים.
– ספורט: הוקם צוות העוסק בקידום קבוצות תחרותיות לנשים בעיר ופועל להשוואת תקציבים ולארגון אירועי ספורט מיוחדים לנשים.
– לימודי נשים: יצירת מסגרות, אשכולות של קורסים לנשים בעיר.
אני יודעת שלא "המצאתי את הגלגל", ושמועצות נשים קיימות כבר כ-7 שנים. אני מודעת גם לביקורת הגורסת שהפעילות הזו לא הצליחה להביא לפריצת דרך ולשינוי מהותי במקומן של הנשים בישראל. הבחירה שלי בהקמת מועצת נשים נבעה מן ההכרה שזוהי האופציה הטובה ביותר במצב הקיים בכפר- סבא היום. מדובר בעיר שאין בה מסורת של קידום נשים. מועצת העיר מורכבת מ-17 גברים ויש בה רק 2 נשים. בנוסף – מצבה הכלכלי של כפר סבא אינו טוב. ידעתי שבשלב זה אי אפשר יהיה להקים בכפר סבא מינהלת נשים, שכן מדובר בתקופה של צמצומים וקיצוץ תקנים דרסטי. כמו כן, המודעות לצורך בקידום נשים בעיר היא אפסית. הקמה של פורום נשים רחב, מגוון וחזק, שיעסוק בקידום נשים, הייתה בעיניי האופציה הטובה מבין הקיימות. המטרה המרכזית של מועצת הנשים היא לעורר את המודעות לאי-השוויון ולבסס את ההכרה שיש צורך לטפל בו ולצמצם אותו. רק על בסיס מודעות זו יתכן, לדעתי, שינוי במצב הקיים, ולכך דרושה סבלנות והסתכלות לטווח ארוך.
כדי להגשים מטרות, צריך להציג מטרות הניתנות להגשמה ונקודתיות. אם, למשל, יהיו בקדנציה הבאה במועצת העיר חמש או שש נשים, ולא שתיים בלבד, כפי שיש עתה, זו תהייה בעיניי הצלחה. מועצת הנשים בכפר סבא תיערך לקראת הבחירות הבאות, כדי להכניס יותר נשים למועצת העיר. אני מקווה שנוכל לתת לנשים דחיפה ותמיכה חברתית שהן זקוקות לה, כדי להיאבק על מקומן בהנהגת העיר. אין ספק שבמועצת הנשים יש נשים הראויות להשתלב במוקדי קבלת החלטות, ואנחנו נתמוך בנשים שירצו לרוץ ברשימות למועצת העיר. אני בטוחה ששילוב נשים במוקדי קבלת החלטות, יביא לשינוי באופי המערכת הפוליטית בכללה ולשיפור שלה. אם יהיו יותר נשים במועצת העיר אין בעיני ספק שהרגישות והדאגה לקידום נשים יהיו שונות ממה שנהוג היום. מועצת הנשים היא בעיניי האמצעי המתאים ביותר לקידום השינוי הזה במצב הנתון בכפר סבא, והיא, כמובן, אינה מטרה בפני עצמה.