נשים יכולות להגיע להישגים רבים בעזרת התכונות המיוחדות שלהן: חכמה, רגישות וקשב לזולת. נשים אתיופיות תופסות עמדות מנהיגות בולטות בראש ארגונים ארציים

החלוצות הפמיניסטיות נלחמו ונאבקו רבות בכדי שנשים בעולם יזכו לכבוד הראוי. הן שילמו מחיר יקר, אך הצליחו להגיע להישגים מדהימים. אנו, הנשים של המאה ה-21, נמצאות ללא ספק במקום אחר וטוב יותר, וזה ייאמר לזכותן. אין זה אומר שהכול מושלם. יש עוד על מה להיאבק. דוגמא אחת: נשים הממלאות תפקידים זהים לאלו של גברים מקבלות משכורות נמוכות יותר. זהו עוול לשמו. אין זה צודק וצריך להיאבק בכדי לשנות את הדבר. ביום-יום שלי, אין לי נגיעה בנושא מנהיגות נשים, אבל אני מאמינה בחשיבותו.

מספר נקודות ביחס למנהיגות של נשים:

  • נקודת המוצא שלי היא שגברים ונשים שונים מטבעם ובשל כך אין הם צריכים לשאוף להיות זהים זה לזו. לכל אחד מהם יש את הייחודיות שלו.
  • אני מאמינה שנשים יכולות להגיע להישגים רבים בעזרת התכונות המיוחדות שלהן, הן חכמות, רגישות, סובלניות וקשובות לסביבה. חשוב מאד לדעת להשתמש בתכונות אלו ולנצל אותן לטובת האינטרסים שלהן.
  • חשוב מאד שמאבקי הנשים לא ייתפסו כקיצוניים, כיוון שהדבר מרתיע אנשים מלתמוך בנשים וכך, למעשה, הן מפסידות את האהדה שהן ראויות לה.
  • יש פער בולט בין מעמד האישה האתיופית למעמד הנשים הותיקות בישראל. המעבר מחברה מסורתית למדינה מערבית כרוך בהשפעות שונות. יחד עם זאת, האישה האתיופית בישראל מעורה במה שקורה מחוץ לבית והיא שותפה לניהול הכספים של משפחתה. היא יוצאת לעבוד ומרוויחה כסף וגם לה יש השפעה על אופן התנהלות הדברים בבית. המקום שתופסת האישה האתיופית בישראל שונה מזה שהיה לה באתיופיה. איני מבקשת להציג תמונה ורודה על חייה של האישה האתיופית בישראל, יש עוד על מה לעבוד, אבל ניתן לומר שמקומה של האישה השתנה והיא נמצאת במקום טוב יותר מזה שהייתה בו בעבר.
  • מנהיגות נשים אתיופיות: בארגונים ברמה הארצית ניתן לראות נציגות יפה של נשים אתיופיות בראשי ארגונים, נגיסט מנגשה מנכ"ל הפרוייקט הלאומי, טרוורק מולט, מנכ"ל מרכז ההיגוי של עולי אתיופיה במשרד החינוך, בתיה איוב, מנכ"ל האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה, לשעבר ראש קונסול כללי בשיקגו, שולה מולה, מנכ"ל האגודה בעבר, בליינש זבדיה, חברת מועצה בקריית מלאכי, עורכות דין ועוד.
  • מספר הסטודנטיות יוצאות אתיופיה באקדמיה, גדול יותר ממספר הסטודנטים.
  • הנשים האתיופיות מעורות בחברה באופן בולט יותר מהגברים. הן משתתפות בהכשרות ובהשתלמויות, מתוך שאיפה להשתלב טוב יותר בחיים בישראל.

מהי מנהיגות נשית? האם יש דבר כזה ובמה היא שונה ממנהיגות גברית?

בלי קשר לגברים ונשים אני מאמינה שיש אנשים שהם בעלי מנהיגות. התנהגויות של מנהיגות אינן בהכרח מולדות. הן תלויות יותר בסביבה המשפחתית, במקום המגורים, בחינוך וכיוב'. מנהיגות היא דבר שניתן ללמוד אותו. עם זאת, לא כל אחד יכול להיות מנהיג. חלק מעניין במנהיג הוא הקשר שיש לו עם הסביבה שהוא נמצא בה. סוגיית המנהיגות הנשית עומדת על הקשר בין מנהיג למונהגים. לאישה יש תכונות מתאימות שעשויות לשרת אותה במנהיגותה: הדאגה, הסבלנות, האמפטיה, ההקשבה לזולת. נשים צריכות להיעזר בתכונות חיוביות אלו, שמבדילות אותן מהגברים, ולהשתמש בהן בלא להתבייש בכך.


נורית טזזו היא חברת האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה