תקצירי המושבים
המושב הראשון של פרלמנט נשים בשנת תשס"ז התקיים בספטמבר 2006, באודיטוריום ספיר בכפר-סבא, במעמד יהודה בן-חמו, ראש העיר. הוא נערך בשיתוף עם נסיה שטרסבורג, יועצת ראש העיר למעמד האישה ומועצת הנשים בעיר.
נושא המושב היה: קולות של נשים על "חזית" ו"עורף" במלחמה. את הדיון הנחתה מירב מיכאלי (עיתונאית) והדוברות במושב היו: רותי גור (אישה לאישה), ריבה מוסקל (מתנועת המחאה בעקבות מלחמת לבנון ה-2), אורית לבנין-דגני (ארבע אמהות והאם החמישית), תת-אלוף מירי רגב (דוברת צה"ל), חנה בית הלחמי (הדרך למעלה, פרלמנט נשים), ד"ר לינדה עפרוני (כלכלנית ומשפטנית).
במהלך המושב הוצגו חוויות נשים מהצפון, שהיה בטווח התקפות הטילים של החיזבאללה, הושמעה ביקורת נוקבת על המנהיגות הפוליטית והצבאית בשל ההחלטה לצאת למלחמה בלבנון ועל הזנחת העורף והוצע ניתוח של הרקע הכלכלי-פוליטי ברקע ההחלטה לצאת למלחמה. הוצגה גם עמדתה של דוברת צה"ל ביחס לקשיי הדברור של המלחמה וכן ביחס למקומן של נשים במלחמה.
תכני ההרצאות – מושב 43
קול האלטרנטיבה | אורית לבנין-דגני >>
קול המחאה ומחירה | חנה בית הלחמי >>
קול הכלכלה | ד"ר לינדה עפרוני >>
הדוברות הצבאית במלחמה בחיזבאללה – היבט אישי | תא"ל מירי רגב >>
. .
הדוברות במושב זה הציגו היבטים שונים במציאות האקולוגית הקשה בישראל: בתחום התכנון העירוני, האוויר והמים. תוארו תהליכים מסוכנים של החרפה עתידית במצב איכות הסביבה בארץ וכן הובאו נתונים על מידות הזיהום וההבדלים בהשפעותיו בחלקי הארץ השונים ועל קבוצות אוכלוסיה שונות. כמו כן, עלתה סוגיית הפגיעה הרבה באוכלוסיות חלשות המרוכזות בשכונות עוני, ובמיוחד על האוכלוסייה הערבית. פעילות מגוונת של ארגוני שמירת הטבע והסביבה תוארה בהרחבה.
תכני ההרצאות – מושב 44
תכנון עירוני המותאם לנשים | פרופ' ארזה צ'רצ'מן >>
הבשורה על-פי אוסלו: על פוליטיקה, זכויות נשים וצדק סביבתי | כרמית לובנוב >>
לא רק המלחמה עלולה לגרום לאסון במפרץ חיפה | ליאורה אהרון >>
נשים והזכות למים בישראל | נסרין מזאווי >>
המושב השלישי התקיים בפברואר 2007, באודיטוריום חיל האוויר בהרצליה. הוא נערך בשיתוף עם מנהל נשים וועדת רווחה ובריאות בעירית הרצליה. מושב זה עסק בנושא: גינקולוגיה – עניין לנשים. רות רזניק הנחתה את הדיון והדוברות היו: נירי דוד (מטופלת של גינקולוג), ד"ר רחל אדאטו (בי"ח שערי צדק), ד"ר כיפיה ראבי (בי"ח מאיר), אילנה שמש (מיילדת), אורית אביב ("דולה"), נירית שפירא ("חופש בחירה בלידה").
בפתח הדיון תוארה חוויה אישית משפילה של אישה צעירה שטופלה בידי גינקולוג. תמונה מגדרית של הגינקולוגיה בארץ הבהירה שמקומן של נשים בתחום זה של הרפואה הוא עדיין נמוך ביותר (כ-20%) על אף שמסקר עמדות עלה שכמחצית מהנשים מבקשות לקבל טיפול של רופאה. בדיון עלתה דרישה לפעולה מקיפה שתביא להעלאה משמעותית בשיעור הנשים בקרב הגינקולוגים. בין הדברים שעלו בדיון הורחב הדיבור על משמעות הלידה הטבעית והלידה בבית וכן, על תרומתן הייחודית של "דולות" ליולדות אותן הן מלוות.
תכני ההרצאות – מושב 45
המפגש בין הדולה לממסד הרפואי | אורית אביב קורנפלד >>
יתרונות לידת הבית | אילנה שמש >>
העוצמה שבלידה – נקודת מבט של מיילדת, יולדת ואישה | ורד דלאל >>
האם זה היחס שעלי לקבל מרופא נשים | נירי דוד >>
חופש בחירה מודעת בלידה | נירית שפירא >>
כיצד ועד כמה השתלבו נשים בגינקולוגיה בישראל? | ד"ר רחל אדטו >>
גלריית תמונות – מושבי תשס"ז
המושב הרביעי התקיים, לרגל יום האישה הבינלאומי, במרץ 2007, בבית התנועה הקיבוצית בתל אביב, בשיתוף היחידה לקידום נשים ואגף המשימות של התנועה הקיבוצית. הוא עסק בנושא: פמיניזם עכשווי בישראל. סמדר סיני (מנהלת היחידה לקידום נשים בתנועה הקיבוצית) הנחתה את הדיון והדוברות בו היו: ד"ר אראלה שדמי (סוציולוגית של משטרות, אישה לאישה), ד"ר רבקה נרדי (סופרת, חברת תנועת ש.י.ן), רולא דיב (ארגון כיאן), ד"ר גלעד פדבה (מכללת בית ברל), ד"ר אורנה ששון-לוי (אוניברסיטת בר-אילן), ורד מדר (דוקטורנטית, פמיניסטית מזרחית).
מושב הפרלמנט חגג את צאת ספריהן של שתיים מחברותיו הותיקות. ד"ר אראלה שדמי פרסמה את ספרה "לחשוב אישה – נשים ופמיניזם בחברה גברית" וד"ר רבקה נרדי פרסמה את ספרה "נשים חסרות מנוח". הדיון עסק בהתפתחויות של הפמיניזם הישראלי בהווה והשפעותיו על תחומים ועל קבוצות שונות. ההיבטים שעלו בדיון התייחסו לקשר בין פעילות לחזון פמיניסטיים, לתהליכי השינוי הפנימיים שעוברת אישה בדרכה לפעילות פמיניסטית, זווית אישית על העשייה הפמיניסטית בחברה הערבית בישראל, השפעתו של הפמיניזם על התפתחותה של גבריות אחרת בישראל, פמיניזם בחברה מיליטריסטית וסוגיות של זהות במעבר ממזרחיות ופמיניזם לפמיניזם מזרחי ובחזרה.
תכני ההרצאות – מושב 46
פמיניזם בחברה מיליטריסטית | ד"ר אורנה ששון-לוי >>
מפעולה פמיניסטית לחזון פמיניסטי | ד"ר אראלה שדמי >>
פמיניסט זה הכי, אחי! | ד"ר גלעד פדבה >>
הגדרת זהות: על המעבר ממזרחיות ופמיניזם לפמיניזם מזרחי ובחזרה | ורד מדר >>
גשר צר מאוד בין הספירה הפרטית לספירה הציבורית | ד"ר רבקה נרדי >>
המושב החמישי התקיים במאי 2007, בבית-ספר דרור במועצה האזורית לב השרון, ובמעמד ראש המועצה, שייע יצחק. הוא נערך בשיתוף עם הדסה רוסו, יועצת ראש המועצה למעמד האישה ופורום נשים במועצה.
המושב עסק בנושא: אחוות נשים – מציאות אפשרית או אשליה?. הנחתה את הדיון ד"ר מירה חניק (מכללת לזלי ומכללת בית ברל, הדרך למעלה). הדוברות בדיון היו: פרופ' חנה הרצוג (אוניברסיטת תל אביב), אורה גפני (פורום נשים), לינדה (אנחנו שוות), ציפי נחשון (משרד הרווחה), ד"ר חנה קהת (קולך).
האמירה הקנטרנית "נשים לא מפרגנות לנשים" עמדה בלב הדיון שהתקיים על נושא אחוות נשים. האם תיתכן אחוות נשים? עמדותיהן של הדוברות הציעו פרשנויות שונות ואף סותרות וכן תקווה לעתיד של אחוות נשים בין קבוצות מרוחקות ומנוכרות. ההצגה "חברות" (שהעלו יונת קלר ואיבתיסאם מחאמיד) הבליטה את הכמיהה להתקרבות בין נשים יהודיות לערביות. מאבקן של הנשים הדתיות על זכויות נשים בבתי הדין עלה כתחום שבו אין שותפות ותמיכה הדדית של נשים חילוניות במאבק. וכן, הנשים העוסקות בזנות נתפשות כ"אחרות" ורחוקות.
תכני ההרצאות – מושב 47
איך נבנית תמיכת נשים בהתמודדות פוליטית – החשיבות של פורום נשים | אורה גפני >>
נשים לא מפרגנות לנשים – האמנם? | פרופ' חנה הרצוג >>
נישואין אזרחיים וסולידריות בין נשים | ד"ר חנה קהת >>
אחוות נשים במפגש בין עובדת סוציאלית לנפגעת אלימות גברית | ציפי נחשון-גליק >>
המושב השישי התקיים ביוני 2007, בבית יד לבנים ברחובות, במעמד ראש העיר שוקי פורר. הוא נערך בשיתוף עם ד"ר מרה קנבל סגנית ראש העיר והפורום לקידום מעמד האישה. נושא המושב היה נשים בעלייה – מבט פמיניסטי על השתלבות עולות בישראל. הינחתה את הדיון ד"ר ורדה דיאמנט-גרנות (מנהלת בי"ס, פרלמנט נשים) והשתתפו בו: טטיאנה פרברוב (מהנדסת כימית, אינכם לבד), מלי נגוסה (מנהלת לשכה), שושנה אשואל (אם מראש העין), פרופ' יפה ברלוביץ' (אוניברסיטת בר-אילן), ד"ר אסתר הרצוג (מכללת בית-ברל, פרלמנט נשים).
מושב זה נערך באווירה של חיבוק העולות החדשות מכל הקבוצות. שירה של ד"ר ורדה דיאמנט-גרנות "בואו נאמין", הושר באמהרית, ברוסית, בעברית ובאידיש, על ידי מקהלות עולות חדשות מאתיופיה ורוסיה ועולים "ותיקים", שוקי, ראש העיר וורדה. סיפורי קשייהם של העולים בכלל ושל הנשים העולות בפרט הוצגו וכן תיאורים של הצלחות מרגשות בהשתלבות חברתית. לצד הסיפור על מצבן הקשה של העולות בתקופת היישוב ומאבקן המרשים על השגת זכויות שוות, עלתה בדיון גם ביקורת על מדיניות הקליטה הביורוקרטית בישראל, בעיקר בהקשר של הטיפול בנשים העולות מאתיופיה.
תכני ההרצאות – מושב 48
עזרה או שליטה? – הטיפול הביורוקרטי בנשים עולות מאתיופיה | אסתר הרצוג >>
נחמה פוחצ'בסקי: ממשברי עלייה – למפלגת נשים | פרופ' יפה ברלוביץ >>